120.00 Kč
Jedná se o velmi ranou odrůdu, výborná pro přímou konzumaci. Hrozen je dlouhý, bobule jsou velké, sytě červené, sladkokyselé, aromatické chuti. Plodnost je velká a pravidelná. Zraje koncem června, do poloviny července. Plně mrazuvzdorný.
5 skladem
Původem z Holandska, kříženec odrůd Fayův úrodný a Scotch Jedná se o velmi ranou odrůdu, výborná pro přímou konzumaci. Hrozen je dlouhý, bobule jsou velké, sytě červené, sladkokyselé, aromatické chuti. Plodnost je velká a pravidelná. Zraje koncem června, do poloviny července. Plně mrazuvzdorný. Rybíz u nás patří mezi nejčastěji pěstované ovoce. Plody rybízu patří mezi českou superpotravinu. Obsahuje spoustu vitaminu C, ale také další zdraví prospěšné látky. Pro léčivé účely se používají nejen plody, ale i listy. Rybíz obsahuje i další vitaminy, především ty ze skupiny B, provitamin A a vitamin E, z minerálních látek pak draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan a sodík. Obsahuje také rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví našeho cévního systému. Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku, sliznice a stimulátoru imunity. Použití: Naprosto úžasný na různé džemy, marmelády, šťávy a sirupy. V letních dnech do osvěžujících limonád. Také do koláčů, moučníků, dezertů, bublanin, zmrzlin a ovocných salátů. Již naše babičky používali rybíz na výrobu výborného vína, do kompotů a na mražení. Listy se používají do čaje. Rybíz doporučujeme do každé zahrady.
Sázení
Nenáročná rostlina na půdu, sázíme do klasické zahradní zeminy, můžeme přidat kompost. Sázíme na slunné, nebo polostinné místo a dostatečně zaléváme. Vhodné je druhým rokem po výsadbě brzy z jara přihnojit. Po cca 3 letech možno omladit a odstranit některé staré větve.